אלרגיה – כשהגוף לומד להגזים...
מכירים את החבר או החברה שאחרי דייט לא מוצלח אחד, הם מתרגשים נורא בכל פעם שרק מזכירים את השם של ההוא או ההיא? זה מאוד דומה לתגובה האלרגית הקלאסית. במאמר זה אנחנו נעסוק במספר אספקטים של אלרגיות. אתם מוזמנים לקרוא על הנושאים המעניינים אתכם בעזרת הכותרות – אך אל תוותרו על סוף הכתבה בה תלמדו להציל חיים.
אזהרה: יכול להיות שהקריאה תגרום לגירוד קל, זה חולף.
מהי בכלל אלרגיה?
אלרגיה (בעברית: רגשת) זוהי תופעה מגוונת ורחבה בה מערכת החיסון מגיבה ביתר שאת כלפי חומרים חיצוניים שלרוב הינם כלל לא מזיקים. אלרגיות נפוצות מאוד בעולם המערבי, הרבה יותר מאשר בעולם המתפתח. תפוצה זו דומה לאסתמה וטמונה גם בקשר ההדוק בין התקפי אסתמה לאלרגיה. התיאוריה המרכזית היא תיאוריית ההגיינה – על פיה מניעה משמעותית של חשיפה ללכלוך מעודד יצירת אלרגיות בחשיפות לחומרים זרים. אמנם התיאוריה מקובלת מאוד בעולם המדעי וראיות שונות תומכות בה, איך לא ניתן להוכיח אותה בוודאות כיום.
כמו אסתמה, אלרגיה נפוצה יותר בילדים ובישראל חיים כ-50,000 ילדים אלרגיים.
רגע, לא הבנתי – אלרגיה זה לא סתם כשמגרד?
אלרגיות הן שונות ומיוחדות – אתם בוודאי מכירים אנשים רבים עם אלרגיות שונות, לדוגמה פרווות, צמחים, מזון ו…גם אלרגיה לתיקנים היא תופעה מוכרת.
לכן ננסה לסווג את האלרגיה לפי קבוצות כדי להבין את אופיה, את הסיכון ואפילו במעט את המנגנון. אפשר לדוגמה לסווג אלרגיות לפי ההתבטאות שלהן:
א. תגובה עורית מקומית בלבד לעומת תגובה עורית מפושטת.
ב. נזלת ודמעת.
ג. תגובה הכוללת מערכות שונות. במיוחד שילוב מספר מערכות בתגובה לחשיפה לחומר בודד נקרא אנאפילקסיס. כפי שאתם וודאי משערים, תגובה שכזאת עלולה להיות מסוכנת.
אלרגיות לרוב מופיעות תוך דקות בודדות (immediate phase) ולעתים לאחר מספר שעות “להכות” בגל נוסף ומאוחר (late phase).
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4549502,00.html
איזה סוגי אלרגנים קיימים?
לחומר הגורם לאדם תגובה אלרגית אנחנו מכנים אלרגן. אלרגנים יכולים לעודד תגובה אלרגית בכל אופן של חשיפה לגוף, לכן מקובלת החלוקה הבאה:
1. אלרגנים נשאפים – איירואלרגנים.
2. אלרגנים של מערכת העיכול – מזון ותרופות.
3. אלרגיה לארס חרקים.
כמובן שלכל אלרגיה יש להתייחס למרכיבים הייחודיים שלה.
איירואלרגנים “מפורסמים” הם לדוגמה: קרדית אבק הבית, חתולים, עובשים, דשאים, עצי זית או ברוש, עצי פקאן ועוד רבים….
איך מאבחנים ומה עושים?
אם מתעורר בכם החשד להתקף אלרגי משמעותי ומסכן חיים – פנו למיון. בשאר המקרים ניתן לפנות לרופא המשפחה. רופא המשפחה יחליט על טיפול בסימפטומים מצד אחד והאם יש צורך בבירור רפואי נוסף מהצד השני. בירור אלרגיה יכול לכלול ביקור אצל רופא אלרגיה מומחה, תבחיני עור לאלרגיה ולעתים בדיקות דם ייעודיות. בהצלחה ותרגישו טוב!
לחובבי הביולוגיה, מה המנגנון של האלרגיה?
תגובות היתר (hypersensitivity reactions) מסווגות לארבעה סוגים. נפרט על הסוג הראשון (type I) שלרוב מהווה מודל מוכר לאלרגיה, איך אינו בהכרח הנפוץ ביותר. בסוג זה ישנה חשיפה ראשונה לאלרגן. בחשיפה ראשונה זו לחומר הזר, הגוף מייצר נוגדנים. אם וכאשר הנוגדנים יהפכו לנוגדנים מסוג IgE הם ייקשרו לתאי פיטום (תאי מאסט) ויחכו לחשיפה השניה.
רק בחשיפות הבאות לאלרגן, תאי המאסט יפרישו חומרים שונים (לדוגמה היסטמין) אשר יגרמו לתגובה מקומית באזור – למשל אודם וגרד משמעותי בעור המתרחש תוך דקות ספורות. לעתים, תתרחש גם תגובה מאוחרת לאחר מספר שעות.
אלרגיה לקרדית האבק – נעים להכיר?
אלרגיה ידועה לשמצה זו מכונה לעתים “אלרגיה לאבק”. מדובר באלרגיה לבעל חיים מיקרוסקופי החי בבית של כולנו (כן, גם אצל מקפידי הנקיון החמורים) הגורמת לנזלת מטפטפת, דמעת, עיטושים חוזרים, גרד באף ובעיניים ולעתים אף כאב ועוד שלל סימנים דומים (כותב המאמר מזדהה עם אלו מכם שמהנהנים כעת).
גברת הקרדית אוהבת חום ולחות וכמובן אבק. בכל גרם אבק בחדר השינה שלנו תוכלו למצאו בין 200-300 קרדיות. היא נמנעת מלבקר בתים מעל גובה 2,000 מטר או יבשים (מתחת ל50% לחות).
חוץ מלטייל בין גרגירי האבק, הקרדית גם מפרישה צואה. בצואה קיים אנזים (חלבון) אשר אליו אנחנו מפתחים אלרגיה. מה ניתן לעשות כדי להפחית את נוכחות האורחת? לשאוב אבק היטב ולהמנע מרהיטים צוברי אבק, לנקות וילונות ולשים כיסויי מיטה מיוחדים, להמנע משטיחים בחדר השינה ולנקות היטב מסננים של מזגנים. בהצלחה!
אלרגיות לעקיצות חרקים
תגובה מקומית לעקיצות חרקים (יתושים, דבורים וצרעות) היא נפוצה מאוד, לרוב אינה אלרגית. תגובה מקומית, כל עוד אינה הופכת לזיהומית (נפיחות מתפשטת, חום עז לאורך מספר ימים), אינה מטרידה כלל. תגובה אלרגית תכלול פריחה עורית נרחבת בגוף, גרד, נזלת, קוצר נשימה, כאבי בטן, סחרחורות ויכולה להחמיר עד ירידת לחץ דם ומוות (הלם אנאפילקטי).
אדם שהגיב באופן מקומי בלבד יפתח אלרגיה מסכנת חיים בפחות מ 0.5% מהמקרים. לעומת זאת, אדם שפיתח תגובה סיסטמית לעקיצת דבורה הוא בסיכון של כ-60% ולכן יקבל לרוב מזרק אדרנלין למקרה הצורך. עקיצות מרובות מאוד יכולות לגרום לתגובה מסוכנת גם באדם שאינו אלרגי.
אלרגיות נוספות
לא נוכל להתייחס לכל סוגי האלרגיות במאמר זה.
נציין, כי 2-3% מאוכלוסיית ישראל סובלים מאלרגיה למזון (למשל לבוטנים, אגוזים, ביצים, חלב, דגים, סויה ועוד). בשונה מאלרגיה, רגישות ללקטוז (לחלב) נפוצה מאוד ואינה מסוכנת.
אלרגיות מסכנות חיים למזון יתפתחו גם בחשיפה לכמות קטנה של חומר ויש להתייחס אליהן ברגישות רבה ובכבוד המתאים כאשר אנו בסביבת אדם אלרגי.
בקצרה נזכיר כי אלרגיות שונות המתבטאות בעור מתחלקות לאלרגיות לחומרים ספציפיים (למשל מתכת ניקל או חומרי נקיון) ודורשות המנעות ממגע זה ומחלות עור כמו אטופיק דרמטיטיס, אורטיקריה כרונית ועוד. רופא המשפחה יכול לסייע במקרים קלים או להפנות לרופאים מומחים מתאימים.
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4099770,00.html
אלרגיות מסכנות חיים – החלק הכי חשוב במאמר
לסיכום – אלרגיות נפוצות ומהוות מטרד גדול בעולם המערבי. בין האלרגיות השונות, באופן נדיר, קיימות אלרגיות מסכנות חיים אשר יכולות לאיים על נתיב האוויר ועל לחץ הדם של המטופל. אנשים בסיכון מחוייבים להסתובב עם מזרק אפיפן (אדרנלין) במינון מתאים (למבוגר או לילד).
זכרו ודעו לזהות מהר סימני אלרגיה – קשיי נשימה ושיעול, סימני חנק, פריחה מפושטת ובמיוחד בפנים, נפיחות בלשון ועוד. סימנים אלו יופיעו בדקות לאחר חשיפה לחומר הבעייתי.
זיהיתם? עכשיו יש לסייע לאדם להזריק את התרופה לרגלו. יש להזעיק אמבולנס ולפנות את האדם עם אריזת התרופה המשומשת למיון.