דום לב הוא מצב בו הלב מפסיק לפעום באופן מוחלט. התפקיד העיקרית של הלב יהיה לדאוג להזרמת הדם לאיברים השונים בגופנו. כמו שכולנו למדנו עוד מבית הספר היסודי, אי אפשר לחיות ללא זרימת הדם לאיברי גופנו. האיבר העיקרי שזקוק לדם כדי לתפקד הוא המוח, אחד מהאיברים החשובים בגופנו. בתוך מספר שניות האדם מאבד את הכרתו וסכנת חיים נשקפת עד חמש דקות. מה שאומר שזמן התגובה לאחר הופעת התסמינים הוא זה שיקבע מה יקרה ביום שאחרי. אז מה אתם צריכים לדעת על דום לב? האמת היא שיש המון אינפורמציה שאותה חובה להכיר על העניין הזה. יש כאלה שרואים את דום הלב כעובדה מוגמרת, אך המציאות שונה לחלוטין.
1) ההערכה היא כי בישראל מתים כ-8,000 בני אדם בשנה מדום לב. בכל שעה בממוצע לוקה אדם בישראל בדום לב.
2) חוסר באספקת דם גורם ללוקים בדום לב לאיבוד הכרה ולהפסקת נשימה תוך זמן קצר מאוד מרגע הפסקת פעולת הלב.
3) פגיעה מוחית תתרחש קרוב לוודאי תוך כארבע דקות (לאחר 4 דקות נגרם נזק מוחי בלתי הפיך).
4) אדם שליבו פסק מלפעום ולא טופל במשך זמן זה, סביר מאוד שלא יוכל לחזור להיות בין החיים בשל מוות של תאים בגזע המוח עקב חוסר בחמצן, מצב המכונה מוות מוחי.
5) דום לב הוא מצב חירום רפואי שניתן לעיתים לטפל בהצלחה, הטיפול הראשוני המיידי בדום לב הוא ביצוע החייאה באדם שליבו נדם + דפיברילטור (אם נמצא בסביבה) והזעקת צוותי רפואה למקום.
6) על ידי ההחייאה אנו מנסים לחקות את פעולת הלב ולהזרים דם למוח, ובכך לדחות זמנית את הופעת המוות המוחי. על ידי השימוש בדפיברילטור אנו מנסים להחזיר את זרימת החשמל התקינה בלב.
7) עובר אורח, ללא הכשרה רפואית או בעל הכשרה רפואית בסיסית, מונחה להתייחס לכל מצב בו האדם שמולו מחוסר הכרה ואיננו נושם כאילו מדובר באירוע של דום לב.
8) דום לב יכול לקרות לכל אחד, ללא קשר לגיל או למצב בריאותי.
מדוע הלב מפסיק לפעום?
אתם בוודאי מבינים כי הלב לא מפסיק לפעום בלי שתהיה לכך סיבה מסוימת. תמיד ישנה סיבה שבגללה הלב מפסיק לפעום, ולכן הוא יהיה דומם לגמרי. עם זאת האירוע עצמו יהיה פתאומי, כזה שלא תמיד תהיה לכם הכנה אליו. יכולות להיות שתי סיבות עיקריות להופעת דום לב אצל אנשים שונים. הראשונה היא פרפור חדרים, סיטואציה בה ישנה פעילות מואצת של הלב שלאחריה ישנה עצירה מלאה. מצד שני יכול להיות מצב בו הפעילות החשמלית ללב מפסיקה, במקרה כזה הוא גם יפסיק לפעום. כל אחת מהסיבות הללו יכולה להתרחש בכל שלב, אל תתנו לעניין לחמוק לכם מבין האצבעות. הביאו את עצמכם למצב בו תוכלו להיות בשליטה מלאה על מה שקורה.
מהם התסמינים לדום לב?
דום לב תסמינים הם אלה שאמורים לאפשר לכם לקבל עזרה בזמן. מי שיהיה קשוב לחלק מהתסמינים ימצא את עצמו מטפל בסיטואציה בהקדם האפשרי. מצד שני מי שייתן לאותם תסמינים לחמוק בין האצבעות ימצא את עצמו קורס ללא התראה מוקדמת. התסמינים העיקריים לדום לב הם לחץ בחזה, חולשה, קוצר נשימה, פעימות לב מואצות. כל הסימנים הללו מעידים כי ישנה חובה לשבת ולבחון את הסיבה שבגללה כל זה קורה. מיד לאחר הופעת התסמינים המצב עשוי להחמיר בלי שתהיה לכם יכולת לשלוט עליו. אנו מדברים על התמוטטות מוחלטת, הפסקת הנשימה או העדר דופק. התגובה המהירה היא זאת שאמורה לאפשר לכם להחזיר את המצב לקדמותו. טיפול מהיר יאפשר לכם להחזיר את הדופק לנורמה הרצויה.
מה עושים במקרה של דום לב?
תגובה טובה עשויה להציל את חייו של האדם שלקה בדום לב. התשובה לשאלה איך למנוע דום לב היא כבר הרבה יותר מסובכת. מוטב כי תמיד תדעו איך לפעול אם דום הלב תופס אתכם לגמרי לא מוכנים. נדגיש כי ישנה חשיבות להגעת פרמדיקים בתוך דקות ספורות מהאבחנה בתסמינים. ברגע שראיתם את אחד מהתסמינים יהיה עליכם להזדרז על מנת להזעיק את מגן דוד אדום. אל תהססו לעשות זאת, כל דקה היא קריטית בהקשר הזה. לכן מחייגים מיד 101 על מנת להזמין את מד”א אליכם לבית או למקום בו אתם נמצאים. עד להגעת כוחות ההצלה יהיה עליכם לשבת ולנוח כדי לנסות לאזן את קצב פעימות הלב. תוכלו להישאר בשיחת טלפון עם הפרמדיקים כדי לעדכן אותם בהרגשתכם האישית.
כוחות ההצלה מתעכבים? כל עוד ישנו דפיברילטור באזור אפשר להשתמש בו. דפיברילטור הוא מכשיר אוטומטי שנותן מכות חשמל שמסדירות את קצב פעימות הלב. אינכם צריכים להיות מומחים על מנת להפעיל את אותו דפיברילטור. כל עוד כוחות ההצלה מגיעים במהרה תוכלו להשאיר להם את הפריבילגיה לקבל החלטות בזמן אמת. אך כמו שאמרנו תוך 5 דקות בערך הנזק שנגרם למוח עלול להיות בלתי הפיך. מוטב כי אתם תיקחו את המושכות לידיים, אם אין אף אחד שעושה זאת. כוחות ההצלה ימשיכו גם הם את פעולות ההחייה במידת הצורך. לכוחות ההצלה כמובן שיש עוד כלים מתקדמים להחזיר את קצב פעימות הלב לנורמה הרצויה.
איך למנוע דום לב?
למען האמת אי אפשר למנוע באופן מוחלט את הסיכוי להתמודד עם דום לב. כמו שאמרנו הלב עלול להפסיק לפעום גם בלי שתהיה לכם התראה מוקדמת לכך. איך למנוע דום לב? מי שיודע שהוא נמצא בקבוצת סיכון אמור לערוך בדיקות תקופתיות אחת לכמה זמן. הבדיקות אמורות להראות כי המצב לא מחמיר או לא הופך להיות בלתי נסבל. המכשור הרפואי יכול להתריע על כל מיני מצבים בהם בני אדם יהיו קרובים ללקות בדום לב. ברגע שנמצאים במעקב יהיה אפשר לעצור את דום הלב הבא עוד לפני שהוא קורה. בו בזמן מחקרים מראים כי פעילות גופנית יחד עם תזונה מאוזנת מסייעים לא מעט. הם יכולים להרחיק את הפעם הבאה בה תמצאו את עצמכם סובלים מבעיות הקשורות לתפקוד הלב.
לכן חשוב מאוד לקחת קורסים של עזרה ראשונה על מנת שתוכלו לתת את המענה הטוב ביותר במקרה של אירוע מסוג זה, ניץתם לקחת קורסים בסיסים ואפשר לקחת קורסים יותר מתקדמים כמו לדוגמא קורס חובשים.
מה ההבדל בין דום לב להתקף לב?
מה ההבדל בין דום לב התקף לב? המון אנשים יוצאים מנקודת הנחה כי אין הבדל בין דום לב לבין התקף לב. אך למען האמת מדובר על שני מקרים שונים, כאלה שרק נראים דומים זה לזה. אז מה ההבדל בין דום לב להתקף לב? התסמינים יהיו שונים, כאלה צריך לשים עליהם את האצבע. אולי על פניו הם יראו לכם דומים, אך יש ביניהם הבדל מהותי בזיהוי הבעיה. בו בזמן התקף לב נפרס על פני זמן רב, בעוד דום הלב הוא אירוע מאוד נקודתי. אם לא תגיבו במהירות לאירועים הללו התוצאה עלולה להיות איומה בשני המקרים. עדיין ההבדל הוא הבדל שכל מי שהתמודד עם המצבים הבריאותיים האלה יכיר אותם.
אילו סוגי דום לב קיימים?
קשה מאוד לחלק את התקפי דום הלב לסוגים ספציפיים. כמו שאתם מבינים עד שהם פוקדים אתכם יהיה כמעט בלתי אפשרי לעצור אותם. מבחינת סוגים ישנו התקף לב שקורה ביום יום, כזה שיכול לפקוד אתכם בכל שעה. במקרה כזה יהיה קל לתפוס את דום הלב בזמן בעקבות הסימפטומים שיגרמו לכם להיות בבקרה. מצד שני כאשר בוחנים סוגי דום לב אי אפשר להתעלם מדום לב שקורה בשינה. זוהי אחת מהסיבות השכיחות שבגללה אנשים נפטרים במהלך השינה שלהם. המהות כשלעצמה השורה התחתונה תהיה בדיוק אותה השורה התחתונה. אך חשוב להבין בין הסוגים השונים כדי לראות כי לא תמיד תהיה לכם שליטה ובקרה.
מה קורה ביום שאחרי דום הלב?
כל עוד קיבלתם את הטיפול ההולם בזמן המתאים לא יהיה שינוי בשגרת החיים. אחרי כמה ימים בבית חולים עם מעקב צמוד תמצאו את עצמכם חוזרים בדיוק לשגרה הרגילה. בשבועות הראשונים יכולות להיות מגבלות מסוימות, אך הן אמורות לחלוף עם הזמן. מי שירצה למנוע את דום הלב הבא יוכל להגיע אחת לכמה חודשים לבדיקות מקיפות אצל רופא המשפחה. מה שצריך לדעת זה שכל עוד מקבלים מענה הולם, שגרת החיים לאחר מכן לא נפגעת. דום לב עשוי להיות מפחיד, אך הוא לא מביא איתו מגבלה מסוימת בעתיד. תוכלו למצוא את עצמכם עושים בדיוק את מה שעשיתם קודם לכן. יש כאלה שאחרי שהם עברו אירוע שכזה מתחילים להעריך את החיים מחדש.