דלקת בתוספתן (אפדנציט) – סימנים, טיפולים וסיבוכים
דלקת בתוספתן, או אפנדציטיס, היא אולי האבחנה הכירורגית המפורסמת ביותר – נתון שאינו מפתיע מאחר ולפחות 1 מכל 15 אנשים יסבול מאירוע כזה בחייו. מתי לחשוד בדלקת בתוספתן ואיך זה שבמאה ה-21 אבחון אפנדציטיס יכול עדיין להוות אתגר רפואי?
תוספתן – תוספת מיותרת או איבר חיוני?
התוספתן, המחובר לתחילת המעי הגס (בבטן הימנית התחתונה), הוא צינור צר ללא מוצא (אורכו כחמישה עד עשרה ס”מ) שנחשב לחסר משמעות בבני אדם למשך שנים רבות. קיומו של התוספתן בקרב בעלי חיים רבים מעלה תהיות על חשיבותו בקרבם, ייתכן בעיכול מזון. בבני אדם, האיבר מכיל תאים רבים השייכים למערכת החיסון – עובדה זו מחזקת את התאוריה כי הוא מהווה מרכיב בתפקוד מערכת זו.
איך למנוע דלקת התוספתן ?
לצערנו, אין דרך להימנע או לחזות מקרים כאלו. עם זאת, אנו יודעים כי הסיכון לדלקת בתוספתן מוגבר בקרב זכרים (פי 1.4) וכי רוב החולים מתגלים בעשור השני והשלישי לחייהם (גיל 10-30). מה שבטוח, זיהוי מוקדם יכול להוריד סיבוכים!
אפנדציט תסמינים וכיצד נזהה אותה?
ככל הנראה, הסיבה השכיחה ביותר לדלקת בתוספתן היא חסימתו על ידי גורמים שונים (כדוגמת אבן צואה) אך סיבות נוספות אפשרויות. בזמן דלקת, התוספתן יראה כנפוח ולעתים מלא במוגלה. ככלל, תוספתן מודלק שאינו מטופל עלול להוביל לדלקת מפושטת בחלל הבטן ואף לסכנת חיים.
חשד מתבצע לרוב על ידי:
- הופעת כאב בטן חריף סביב הטבור ונדידתו אל עבר צידו הימני והתחתון של הבטן.
- חוסר תיאבון.
- תתכן בחילה ואירוע הקאה ביום הופעת הסימנים.
- חום, שלשול, כאבים במתן שתן וכאבים באזורים שונים בבטן עלולים להופיע גם כן.
כאבי בטן חמורים שאינם משתפרים דורשים בירור אצל רופא ובמקרים מסוימים אף פנייה ישירה למיון.
חושדים במצב חירום בטני? מומלץ להמנע מאכילה ושתייה עד ההגעה למיון ובדיקת רופא.
אבחון עצמי אפנדציט איך מאבחנים דלקת זו?
רופא החושד בדלקת בתוספתן יפנה את המטופל לבדיקות במיון. במיון יבצעו בדיקה גופנית מתאימה ויילקחו בדיקות דם ושתן. בדיקת אולטרסאונד (US) ולעתים אף בדיקת CT יעילות מאוד באבחנה של אפנדציטיס. במקרה ומדובר באישה בהריון יתכן שימוש בMRI במקום CT.
למרות שסיפור מקרה קלאסי ואמצעי ההדמייה השונים יעילים מאוד באבחנה זו, חשוב לזכור כי ההתייצגות הקאלסית (כאב במרכז הבטן הנודד לצד ימין תחתון) אינה מתרחשת תמיד והתייצגות שונה נצפית בעד חצי מהמקרים. בנוסף, הסימנים יכולים להיות משותפים למצבים אחרים כגון: דלקת בדרכי השתן, מצבים גניקולוגיים, אבנים בדרכי השתן, מחלת קרוהן ורבים אחרים.
הצוות המיומן במיון ידע לרוב לזהות מקרים חמקמקים אלו, כמו גם לאבחן מחלות אחרות שדווקא מתייצגות כמו אפנדציטיס.
מה הטיפול?
כיום, ניתן לטפל על פי שיקול דעת הרופא או בניתוח או באנטיביוטיקה באשפוז. במקרים קלים בלבד, ניתן להסתפק בשימוש באנטיביוטיקה ללא ניתוח (ע”פ שיקול דעת הרופא). טיפול זה נמצא יעיל בשנים האחרונות אך קיימת סכנה לחזרה עתידית של דלקת בתוספתן (בסבירות לא מבוטלת).
במקרים רבים הרופא ימליץ על ניתוח בהרדמה כללית. לרוב, מדובר בניתוח פשוט וקצר.
הניתוח יתבצע בשיטה “סגורה” (דרך שלושה חתכים עד ס”מ בודד כל אחד) או “פתוחה” (דרך חתך בודד בצידו הימני של הבטן בין 5-8 ס”מ). הניתוח בעל אחוזי הצלחה גבוהים.
קיימים סיבוכים?
תוספתן מודלק יכול לעבור נמק ופרפורציה (התנקבות). מדובר במצב חמור בו הדלקת דולפת לאזור סביב התוספתן ולעתים בכל רחבי חלל הבטן – מצב חמור היכול לאיים על שלומו של המטופל.
חשוב להבין כי תוספתן מודלק אינו מחלים ללא טיפול וכי תמיד יש צורך בהגעה לבית החולים. לשמחתנו, מקרי מוות הם נדירים ביותר(!).
ככלל הניתוחים, קיימים סיבוכים מהניתוח עצמו או מההרדמה. במקרה הצורך, הצוות הרפואי המיומן יסביר על הסיבוכים האפשריים וכמובן יעשה כמיטב יכולתו להביא את המטופל לבריאות מלאה מהר ככל האפשר.
לסיכום, מדובר במצב רפואי שכיח ביותר עם פתרונות יעילים. זיהוי מוקדם והגעה לבית החולים תסייע בטיפול. רפואה שלמה!