סוכר גבוה בדם (היפרגליקמיה) משפיע על אנשים הסובלים מסוכרת. מספר גורמים יכולים לתרום להיפרגליקמיה אצל אנשים עם סוכרת, כולל בחירות מזון ופעילות גופנית, מחלות, תרופות ללא סוכרת, או דילוג או אי נטילת מספיק תרופות להורדת גלוקוז.
חשוב לטפל בהיפרגליקמיה, מכיוון שאם לא מטפלים בה, היפרגליקמיה עלולה להיות חמורה ולהוביל לסיבוכים חמורים הדורשים טיפול חירום, כגון תרדמת סוכרתית. בטווח הארוך, היפרגליקמיה מתמשכת, גם אם לא חמורה, עלולה להוביל לסיבוכים המשפיעים על העיניים, הכליות, העצבים והלב.
תסמינים
היפרגליקמיה לא גורמת לתסמינים עד שערכי הגלוקוז עולים משמעותית – בדרך כלל מעל 180 עד 200 מיליגרם לדציליטר (מ”ג/ד”ל), או 10 עד 11.1 מילימול לליטר (ממול/ליטר). תסמינים של היפרגליקמיה מתפתחים לאט במשך מספר ימים או שבועות. ככל שרמות הסוכר בדם נשארות גבוהות יותר, כך הסימפטומים הופכים חמורים יותר. עם זאת, אנשים מסוימים שסבלו מסוכרת מסוג 2 במשך זמן רב עשויים שלא להראות תסמינים כלשהם למרות רמות סוכר גבוהות בדם.
סימנים ותסמינים מוקדמים
זיהוי סימנים ותסמינים מוקדמים של היפרגליקמיה יכולה לעזור לך לטפל במצב מיידי. תראה:
- הטלת שתן תכופה
- צמא מוגבר
- ראייה מטושטשת
- עייפות
- כְּאֵב רֹאשׁ
סימנים ותסמינים מאוחרים יותר
אם היפרגליקמיה לא מטופלת, היא עלולה לגרום לחומצות רעילות (קטונים) להצטבר בדם ובשתן (קטואצידוזיס). הסימנים והתסמינים כוללים:
- נשימה בעלת ריח פירותי
- בחילה והקאה
- קוצר נשימה
- פה יבש
- חוּלשָׁה
- בִּלבּוּל
- תרדמת
- כאבי בטן
מתי לפנות לרופא
התקשר למספר 101 או לסיוע רפואי חירום אם:
- אתה חולה ולא יכול לשמור על מזון או נוזלים
- רמות הגלוקוז בדם שלך הן תמיד מעל 240 מ”ג/ד”ל (13.3 ממול/ליטר) ויש לך קטונים בשתן
- קבע תור לרופא שלך אם:
- אתה חווה שלשול מתמשך או הקאות, אבל אתה יכול לקחת כמה מזונות או משקאות
- יש לך חום שנמשך יותר מ-24 שעות
- רמת הגלוקוז בדם שלך היא יותר מ-240 מ”ג/ד”ל (13.3 ממול/ליטר) למרות שנטלת את תרופות הסוכרת שלך
- אתה מתקשה לשמור על רמת הגלוקוז בדם בטווח הרצוי
סיבות
במהלך העיכול, הגוף שלך מפרק פחמימות ממזונות – כמו לחם, אורז ופסטה – למולקולות סוכר שונות. אחת ממולקולות הסוכר הללו היא גלוקוז, מקור האנרגיה העיקרי לגוף שלך. הגלוקוז נספג ישירות לזרם הדם שלך לאחר האוכל, אבל הוא לא יכול להיכנס לתאים של רוב הרקמות שלך ללא עזרת אינסולין – הורמון המופרש מהלבלב שלך.
כאשר רמת הגלוקוז בדם שלך עולה, זה מאותת ללבלב שלך לשחרר אינסולין. האינסולין פותח את נעילת התאים שלך כך שגלוקוז יוכל להיכנס ולספק את הדלק שהתאים שלך צריכים לתפקוד תקין. כל תוספת גלוקוז מאוחסנת בכבד ובשרירים שלך בצורה של גליקוגן.
תהליך זה מוריד את כמות הגלוקוז בזרם הדם שלך ומונע ממנו להגיע לרמות גבוהות בצורה מסוכנת. ככל שרמת הסוכר בדם שלך חוזרת לנורמה, כך גם הפרשת האינסולין מהלבלב שלך.
סוכרת מפחיתה באופן דרסטי את השפעות האינסולין על הגוף שלך. ייתכן שהסיבה לכך היא שהלבלב שלך אינו מסוגל לייצר אינסולין (סוכרת מסוג 1), או שהגוף שלך עמיד להשפעות האינסולין או שאינו מייצר מספיק אינסולין כדי לשמור על רמת גלוקוז תקינה (סוכרת מסוג 2). כתוצאה מכך, גלוקוז נוטה להצטבר בזרם הדם שלך (היפרגליקמיה) ועלול להגיע לרמות גבוהות באופן מסוכן אם לא מטופלים כראוי. אינסולין או תרופות אחרות משמשות להורדת רמות הסוכר בדם.
גורמי סיכון
גורמים רבים יכולים לתרום להיפרגליקמיה, כולל:
- לא משתמש מספיק באינסולין או בתרופות לסוכרת דרך הפה
- אי הזרקת אינסולין כראוי או שימוש באינסולין שפג תוקפו
- לא עוקב אחר תוכנית האכילה שלך בסוכרת
- להיות לא פעיל
- יש מחלה או זיהום
- שימוש בתרופות מסוימות, כגון סטרואידים
- להיפצע או לעבור ניתוח
- מתח רגשי, כגון קונפליקט משפחתי או אתגרים במקום העבודה
מחלה או מתח יכולים לעורר היפרגליקמיה מכיוון שהורמונים המיוצרים כדי להילחם במחלות או במתח יכולים גם לגרום לעלייה ברמת הסוכר בדם. אפילו אנשים שאינם סובלים מסוכרת עלולים לפתח היפרגליקמיה חולפת במהלך מחלה קשה. אבל אנשים עם סוכרת עשויים להזדקק ליטול תרופות נוספות לסוכרת כדי לשמור על רמת הגלוקוז בדם קרוב לנורמה במהלך מחלה או מתח.
סיבוכים
סיבוכים ארוכי טווח
שמירה על רמת הסוכר בדם בטווח בריא יכולה לסייע במניעת סיבוכים רבים הקשורים לסוכרת. סיבוכים ארוכי טווח של היפרגליקמיה לא מטופלת יכולים לכלול:
- מחלת לב וכלי דם
- נזק עצבי (נוירופתיה)
- נזק לכליות (נפרופתיה סוכרתית) או אי ספיקת כליות
- נזק לכלי הדם של הרשתית (רטינופתיה סוכרתית), שעלול להוביל לעיוורון
- עכירות של העדשה השקופה בדרך כלל של העין שלך (קטרקט)
- בעיות בכפות הרגליים הנגרמות על ידי עצבים פגומים או זרימת דם לקויה שעלולות להוביל לזיהומי עור חמורים, כיבים, ובמקרים חמורים מסוימים, קטיעה
- בעיות עצם ומפרקים
- דלקות שיניים וחניכיים
סיבוכי חירום
אם רמת הסוכר בדם עולה מספיק או לתקופה ממושכת, זה יכול להוביל לשני מצבים חמורים.
- קטואצידוזיס סוכרתי. חומצת קטו סוכרתית מתפתחת כאשר אין לך מספיק אינסולין בגוף. כאשר זה קורה, סוכר (גלוקוז) לא יכול להיכנס לתאים שלך עבור אנרגיה. רמת הסוכר בדם שלך עולה, והגוף שלך מתחיל לפרק שומן לאנרגיה.
- תהליך זה מייצר חומצות רעילות הידועות בשם קטונים. עודפי קטונים מצטברים בדם ובסופו של דבר “נשפכים” לתוך השתן. ללא טיפול, חמצת קטו סוכרתית עלולה להוביל לתרדמת סוכרתית ולהוות סכנת חיים.
- מצב היפר-אוסמולרי היפרגליקמי. מצב זה מתרחש כאשר אנשים מייצרים אינסולין, אך הוא אינו פועל כראוי. רמות הגלוקוז בדם עשויות להיות גבוהות מאוד – יותר מ-1,000 מ”ג/ד”ל (55.6 ממול/ליטר). מכיוון שאינסולין קיים אך אינו פועל כראוי, הגוף אינו יכול להשתמש לא בגלוקוז או בשומן לאנרגיה.
- לאחר מכן נשפך גלוקוז לתוך השתן, מה שגורם למתן שתן מוגבר. ללא טיפול, מצב היפר-אוסמולרי סוכרתי עלול להוביל להתייבשות מסכנת חיים ולתרדמת. טיפול רפואי מהיר הוא חיוני.
דרכי מניעה
ההצעות הבאות יכולות לעזור לשמור על רמת הסוכר בדם בטווח היעד שלך:
- עקוב אחר תוכנית הארוחות שלך לסוכרת. אם אתה נוטל אינסולין או תרופות לסוכרת דרך הפה, חשוב שתהיה עקבי לגבי הכמות והתזמון של הארוחות והחטיפים שלך. המזון שאתה אוכל חייב להיות מאוזן עם האינסולין הפועל בגוף שלך.
- עקוב אחר רמת הסוכר בדם שלך. בהתאם לתוכנית הטיפול שלך, תוכל לבדוק ולתעד את רמת הסוכר שלך מספר פעמים בשבוע או מספר פעמים ביום. ניטור קפדני הוא הדרך היחידה לוודא שרמת הסוכר בדם שלך נשארת בטווח היעד שלך. שים לב כאשר קריאות הגלוקוז שלך הן מעל או מתחת לטווח היעד שלך.
- קח את התרופה שלך כפי שנקבע על ידי הרופא שלך.
- התאם את התרופה שלך אם אתה משנה את הפעילות הגופנית שלך. ההתאמה תלויה בתוצאות בדיקת הסוכר בדם ובסוג ואורך הפעילות.