facebook

פרכוס חום תסמינים ואיך הוא משפיע על ילדים ומבוגרים

קיימות סיבות רבות שעשויות להביא אדם נורמטיבי למצב של פרכוס. ברוב המקרים פרכוסים מצריכים תשומת לב יתרה, ובדיקות מקיפות לאחר מכן. במאמר הבא ננסה להסביר לכם על המצב הרפואי הספציפי הזה, ועל הדרכים היעילות להתמודד איתו. לא צריך להיות רופא על מנת להבחין בפרכוס, האבחנה קלה ופשוטה. המשימה המורכבת באמת תהיה להבין מהי הסיבה שבגינה הופיע הפרכוס הזה. ברגע שיהיה לכם את ארגז הכלים הנדרש, אין סיבה שהפרכוסים יחזרו על עצמם. לרשותכם עומד מאמר שלם ומקיף המאפשר לכם להכיר את המידע, ולהתכונן לקראת הבאות.

כמעט 4% מהילדים יחוו פרכוסי חום, לרוב בין גיל שנה לשנה וחצי, כך שמדובר בסיבת פנייה שכיחה מאוד בחדרי המיון לילדים. למרות שפרכוס חום בצורתו הפשוטה אינו מסוכן, אנו ממליצים להגיע לחדר המיון בכל מקרה ראשון של פרכוס חום לשלילת פרכוס חום מורכב, פרכוס שאינו קשור בחום או בירור הסיבה לחום המקורי.

מהו פרכוס חום?

פרכוס חום הינו תגובה חשמלית לא הולמת במוח המתרחשת במקביל לעלייה בחום הגוף של הילד. התופעה קיימת בין גיל שנה לגיל שש ונדירה עד לא קיימת לאחר מכן. בפרכוס, בדומה לפרכוסים מסוגים שונים, התינוק מאבד את הכרתו, מניע את ארבעת גפיו בתנועות לא רצוניות (ומלחיצות בהחלט..) או מקשיח את כל גופו, תתכן הוצאת הפרשה מפיו, איבוד שליטה על סוגרים וגלגול עיניים.

פרכוס חום פשוט – פרכוס כללי (כל הגוף), נמשך פחות מ15 דקות (לרוב פחות מ5). הפרכוס הינו סימטרי, כלומר הגפיים בצד הימני של הגוף ינועו באופן מקביל לצידו השמאלי של הגוף. פרכוס חום פשוט, בהגדרה, אינו חוזר תוך 24 שעות.

פרכוס חום מורכב – למעשה, כל פרכוס שלא עונה על כל הקריטריונים של פרכוס פשוט הופך למורכב. למשל, פרכוסים חלקיים או כלליים שאינם סימטרים. כלומר, תתכן מעורבות של חלק מהגוף (למשל רק גפה אחת). כל פרכוס הנמשך מעל 15 דקות, או פרכוס המופיע יותר מפעם אחת בטווח של 24 שעות, גם הוא יוגדר כפרכוס מורכב. לבסוף, אם לאחר הפרכוס נשארת פגיעה נוירולוגית כלשהי כגון חולשה של יד או רגל, אזי הפרכוס מורכב.

ברוב המקרים מדובר בפרכוס פשוט. עם זאת, הנחה זו אינה פותרת מבירור רפואי של אופי הפרכוס והסיבה לחום. חום גבוה ופרכוס יכולים לעתים להעיד על זיהומים שונים הדורשים התערבות, לעתים מצילת חיים (מנינגיטיס).

פרכוס חום פשוט המופיע אצל ילד שעבר בירור בעקבות אירוע דומה בעבר, אינו דורש הגעה לחדר מיון, אלא רק הערכה אצל רופא הילדים.

פרכוס תסמינים – איך מזהים פרכוס?

כפי שאמרנו, גם אם אינכם רופאים מוסמכים תהיה לכם היכולת לאבחן פרכוס. במרבית המקרים לאדם הסובל מפרכוסים יהיה חום של מעל 38 מעלות צלזיוס. הגוף של האדם המפרכס יינעל, והוא אינו יוכל לשלוט על התנועות שלו. התנועות של הגוף יהיו בקצב גבוה, ולא תהיה אפשרות לתקשר עם האדם הסובל ממנו. ישנם עוד תסמינים כמו גלגול עיניים לאחור, חיוורון, הקאה מרובה, אי שליטה על הסוגרים והפרשה של קצף מהפה. היקף התסמינים תלוי בעיקר בחומרת הפרכוס, ומהסיבות שבגינן הוא מופיע. בכל פעם שאתם חושבים כי מדובר על פרכוס, מוטב יהיה ליצור קשר עם רופא. לרופא יש את כל הכלים הדרושים כדי להתמודד עם המצב הזה. אל תשאירו את עצמכם במציאות בה אתם צריכים להיות אלה שמבצעים את הפעולות לגמרי לבד. 

סוגי פרכוס – הפרכוסים הנפוצים ביותר

קיימים מספר סוגי פרכוסים, לכל אחד מהם יש את הסיבות הייחודיות שלו. כעת הגיע הזמן שנציג בפניכם את סוגי הפרכוסים הכי נפוצים, אלה שחובה עליכם להכיר. אחרי שתכירו אותם, תוכלו להבדיל בין פרכוס אחד למשנהו. נציין כי רק רופא יהיה זה שיצליח להבחין בין הסוגים בצורה מדוקדקת ומקצועית.

  • פרכוס בשינה: פרכוסים בשינה נפוצים מאוד אצל אנשים שחולים באפילפסיה. במהלך השינה אין שליטה על הגוף, לכן הסבירות לפרכוסים עולה בהתאם. לא תמיד האדם שישן יהיה מודע לפרכוס, אלא רק האנשים הנמצאים בסמוך אליו ומבחינים בו. 
  • פרכוס איברים: פרכוס איברים הוא הפרכוס הסטנדרטי אותו אתם מכירים. מדובר על פרכוס בו האיברים מפרכסים, ולכן ישנה תזוזה רצינית של הגוף. גם כאן חשוב מאוד לגשת לטיפול רפואי בהקדם, ולאבחון הסיבה שבגינה הפרכוס הופיע ללא שום הכנה מוקדמת.
  • פרכוס פוקאלי: מדובר על פרכוס בו האדם נמצא בהכרה מלאה, אך אין לו שליטה על הגוף. המצב הזה מלחיץ יותר מכיוון שמי שחווה את הפרכוס, מבחין בכל מה שקורה. אך הוא אינו יכול לעצור את המצב או לנסות להחזיר אותו לקדמותו כפי שהיה רוצה.  
  • פרכוס חום: מדובר על אחד מסוגי הפרכוסים הכי מוכרים שיש. הוא מופיע אצל אנשים שסובלים מחום גבוה וממושך. הפרכוס אינו מסוכן, וברגע שמצליחים לאזן את החום המצב חוזר לקדמותו. נציין כי הפרכוס הזה נפוץ יותר אצל ילדים שהמערכת החיסונית שלהם חלשה ורעועה.

הפרכוס הנפוץ ביותר – פרכוס חום

במקרים רבים אנשים מכירים את המונח פרכוס רק כאשר הם חווים חום גבוה. במקרה בו יש לכם חום של מעל 38 מעלות, קיימת סבירות להופעת פרכוסים בתדירות שונה. הפרכוסים נובעים מכיוון שהגוף מתמודד עם טראומה, וזוהי הדרך שלו להגיב לה. איך נראה פרכוס חום? האמת היא שהוא נראה כמו כל פרכוס אחר. האדם מאבד את ההכרה באופן מלא או חלקי, וקיימות תנועות לא רצוניות של הגוף. זוהי הסיבה שבגינה חשוב לעשות מאמצים כבירים להורדת החום מתחת ל-38 מעלות בכל הזדמנות. עם זאת הפרכוס הזה אינו מסוכן, ולא אמור להישאר גם לאחר מכן. עם הורדת החום, המצב יחזור מהר מאוד לקדמותו.

מה לעשות בזמן פרכוס חום?

מדובר באירוע מלחיץ, במיוחד להורה טרי שאינו ראה פרכוס בעבר. עם זאת, אנו ממליצים על מספר פעולות פשוטות לביצוע כבר בשלב הראשוני של הפרכוס:

1. הנחת התינוק/ילד על צידו כאשר הראש אינו מכוסה, למניעת שאיפת הפרשות. יש להניח על משטח רך למניעת חבלה.

2. אין להחזיק את גפיו של התינוק ולמנוע את תנועות הגוף.

3. באירוע ראשון או פרכוס מעל 5 דקות או פרכוס מורכב, יש להזמין אמבולנס.

4. כדי לקרר את גוף הילד, ניתן להפשיט את בגדיו ולהניח סביב גופו מגבת רטובה במים פושרים (לא קרים). להמנע משטיפה במים העלולה לסכן את נתיב האוויר של הילד.

5. ניתן להשתמש בתרופה להורדת חום הניתנת באמצעות נר רקטלי.

לאחר האירוע, תתבקשו להעריך את זמן הפרכוס, השתדלו להמנע מהערכת יתר. באירוע פרכוס חריג ובמידה וביצענו את כל הפעולות החשובות, ניתן לצלם חלק מהפרכוס כדי להראות לצוות הרפואי בבירור בהמשך.

איך מתמודדים עם פרכוס טוני קלוני?

מנקודת המבט שלכם, בשעת לחץ קשה מאוד להבדיל בין סוגי הפרכוסים השונים. פרכוס טוני קלוני מתבטא באובדן הכרה פתאומי, ללא שום הכנה מוקדמת. ההתקף עצמו נמשך במשך דקה עד שתי דקות, כך שהוא יחסית ממושך. האדם שמתמודד עם ההתקף אינו חוזר להכרה צלולה מיד, אלא לוקח זמן עד שזה קורה. ההכרה חוזרת לאיטה, וההרגשה הכללית הינה הרגשה של תשישות ובלבול. במהלך ההתקף ישנן התכווצויות של כל הגפיים, דבר שיהיה קשה להתעלם ממנו. איך תוכלו להתמודד עם הפרכוס הזה? התמודדות עם פרכוס טוני קלוני היא בעיקר המתנה והשגחה על המטופל. לא עומדים לרשותכם כלים הרבים המאפשרים לכם להחזיר את המטופל להכרה. כן תוכלו לפנות אותו לקבלת טיפול רפואי במידת הצורך.

צריך לעשות משהו עם פרכוס חד פעמי?

חשוב מאוד שתנסו להבין כל הזמן מדוע נגרם הפרכוס, ואיך תוכלו למנוע ממנו לחזור. אנשים רבים מספרים כי הם מתמודדים עם פרכוסים חד פעמיים, כאלה שמגיעים ללא שום סיבה אמיתית. במקרה כזה אין מה להיכנס ללחץ, ולא צריך לקחת טיפול תרופתי לשם הרגעת הפרכוסים. שווה להיות במעקב, כדי לראות שאותו פרכוס לא חוזר על עצמו. פרכוס חד פעמי יכול להיגרם מסיבות רבות, לכן אינכם צריכים להיות בפאניקה. ברגע שאתם רואים כי המצב חוזר על עצמו, מן הסתם שתצטרכו לפעול בהתאם. עליכם להיות תמיד עם האצבע על הדופק, ברגע שחוויתם לכל הפחות פרכוס אחד. אך אם הוא לא יחזור על עצמו, זוהי בהחלט יכולה להיות צפירת הרגעה.

קצת מספרים – מה הסיכוי שהאירוע המפחיד הזה יחזור בשנית?

כפי שציינו, אירוע ראשון שכיח, עד 4% מהילדים. יש נטייה משפחתית לאירועים אלו והם מתרחשים מעט יותר בקרב בנים מאשר בנות. פרכוס חום מורכב קורה ככל הנראה בפחות מ20% מפרכוסי החום. לאחר פרכוס חום בודד, הסיכוי לאירוע חוזר (כמעט תמיד במסגרת שנתיים לאחר האירוע) יכול להגיע ל35%, במיוחד אם היה מדובר בפרכוס חום מורכב.
במקרה של פרכוס חום מורכב או פרכוס חום פשוט חוזר, יש עלייה קלה בסיכון לפרכוסים שאינם קשורים בעליית החום (למשל אפילפסיה של הילדות).

איך הכי נכון לטפל בפרכוסים?

התגובה שלכם חשובה מאוד בעת ההתמודדות עם פרכוס של אדם קרוב. ראשית תנסו שלא להיכנס לפאניקה או ללחץ, למרות שהמראות עשויות להיות לא קלים. פרכוס פוקלי או כל פרכוס אחר עשוי להביא להקאה, לכן חשוב להטות את המטופל על הצד. בכל פעם שיש פרכוס משמעותי וממושך, צריך להזמין מד”א שיבדקו את המטופל. מיד כאשר המטופל חוזר להכרה, חשוב להרגיע אותו לשמור איתו על קשר עין. השכיבו את המטופל במקום מוגן, כך שהוא לא יפגע מחפצים כאלה ואחרים. הכי חשוב שתהיו בקרבתו, ותראו כי המצב לא יוצא מכלל שליטה. בכל אופן הכלים שעומדים לרשותכם מוגבלים ברגע שמדובר על פרכוס חום או כל פרכוס אחר.   

אפשר למנוע פרכוסי חום?

מאחר והפרכוסים מתרחשים לרוב בסמוך לעליית החום, לא ניתן למנוע את הפרכוס. אין לתת טיפול נוגד חום (כדוגמת אקמול) באופן יומי או קבוע למניעת עליית חום פתאומית. יש להוועץ עם הרופא לגבי התוויה נכונה לטיפול בחום בקרב תינוקות וילדים לאחר פרכוס חום.

קפיצה לתוכן מעניין

בואו ללמוד יותר! הצטרפו לקורסים שלנו ברחבי הארץ: 054-2444533

נשמח לשמוע ממכם
רוצים ללמוד יותר? להזמין סדנא אליכם לבית או להגיע אלינו לכיתות הלימוד ברחבי הארץ?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עזרה ראשונה לרופאי שיניים

קורס עזרה ראשונה לרופאי שיניים הינו חשוב במיוחד שהרי שלל מצבי חירום יכולים לצוץ תוך כדי טיפול שיניים שגרתי. לכן, רופאי שיניים נדרשים לעבור קורסי עזרה ראשונה על בסיס קבוע כדי להחזיק בידע העדכני ביותר.

הקורס אותו עוברים הרופאים מחולק ל2- סוגים, ותלוי האם מדובר ברופא שיניים כירורג המטפל בהרדמה, או רופא מרדים
בלי קשר, או לא:

  1. קורס עזרה ראשונה סטנדרטי.
  2. קורס ACLS.
היכן עוברים את הקורס?

אנו בחברת ניתאי מציעים לכם 2 אפשרויות לנוחותכם:

  • הגעת מדריך עד אליכם למרפאה – חוסכים זמן ונסיעות ומקבלים מחיר משתלם במיוחד לכל צוות המרפאה
    (בהזדמנות זו יוכל המדריך לבדוק שתיק העזרה ראשונה שקיים אצלכם במרפאה עדכני ואין בו ציוד פג
    תוקף).
  • הגעה לקורסים שלנו ברחבי הארץ – יוכל להתאים בעיקר לרופאים ללא צוות רחב העובדים לבד.

מי צריך לעבור?: רופא שיניים, שינניות וסייעות.

מקבלים תעודה?

בהחלט. מוכרת ומאושרת.

מלאו את הטופס לשמיעת פרטים נוספים ללא התחייבות!
Call Now Button
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× איך אפשר לעזור?