תרבות של שימוש בנשק
המדינה שלנו, יפה וטובה כמו שהיא, לוכדת בתוכה אופי ספציפי בכל הנוגע לשימוש בנשק על ידי אזרחים. מרבית מאוכלוסיית המדינה אחזה בנשק בזמן השירות הצבאי, ולרוב יש מקרבים בהם אזרח יינשא בנשק גם בעבודה ביטחונית כזו או אחרת באזרחות. את ההתפשרות הזאת מספקת הכשרות מקצועיות במטווחי ירי. כיאה למטווח ירי, אין ספק שמקום זה, שם דגש גדול יותר מכל מקום עבודה סטנדרטי כשזה נוגע לבטיחות. באופן אינטואיטיבי אפשר כמובן להבין למה, מדובר בעיסוק עם נשק חם חי. אך האם חשבתם על שאר האירועים הבטיחותיים\רפואיים אשר יכולים לקרות במטווח בזמן הדרכת ירי?
מדריך הירי – איש הביטחון מא’ עד ת’
כאשר בוחנים את מקצוע – מדריך הירי, אנו בוודאי יכולים להיות בטוחים שאיש המקצוע מכיר את כל הסכנות ונהלי הבטיחות אשר כרוכים בשימוש בנשק במטווח. אך מרוב ההתעסקות בעניין הנשק החם, אנו יכולים “לשכוח” משאר אירועי הבטיחות הרפואיים אשר יכולים להתרחש במטווח הירי, ואף סבירות התרחשותם גבוה.
כאשר יתרחש מצב רפואי במטווח אשר דורש טיפול, האם נדע בתור מדריכי ירי כיצד לפעול ? בין אם כן ובעיקר אם לא, יש חשיבות קריטית להעברת קורס עזרה ראשונה למדריכי ירי.
מטווח ירי – לא רק הסכנה שאנו צופים מראש
תפקידו העיקרי של מדריך הירי הינו שמירה על בטיחותם של הקבוצה במטווח בעת ירי. המטווח טומן בחובו לא מעט סכנות- החל מהתייבשות, מכת חום, פציעות שונות וכלה בפגיעות חזה, פגיעות ראש, פגיעות בטן ועוד.
מטרת העל של המדריך היא לדאוג שהמטווח יסתיים ללא נפגעים. אולם, במידת הצורך, על מדריך הירי לדעת להעניק עזרה ראשונה עד להגעת צוות רפואי מתקדם ולהיות מוכן לכל תרחיש.
חשיבות העזרה הראשונה הינה קריטית – שכן סיוע רפואי ראשוני הולם יכול להציל חיים, ולמנוע נזק כבד וגדול למערכות הגוף השונות, עת ההמתנה לסיוע הרפואי. כמו כן, קורס עזרה ראשונה למדריכי ירי הינו חלק אינטגרלי מהכשרתו. כלומר, על מנת להפוך למדריך ירי יש לעבור קורס עזרה ראשונה. חשוב להדגיש כי קיימת דרישה ע”י משרד הפנים – האגף לרישוי כלי ירי לריענון עזרה ראשונה כל שנתיים למדריכי ירי. ריענון זה הינו קריטי ומסייע לשמירה על מקצועיותם של מדריכי הירי בעת מתן עזרה ראשונה במטווחים.
קורס עזרה ראשונה למדריכי ירי – המענה הנכון עבור החוק והמוסר
מטרת הקורס היא לתת למדריכי הירי כלים להתמודד עם מצבי חירום רפואיים נפוצים העלולים להתרחש במטווח. במהלכו, ילמדו החניכים על מצבי חירום רפואיים תוך מתן דגש על התכנים הרלוונטיים לתפקידם, כגון: טראומה – פציעות, שברים, פגיעות חודרות וכו’. החניכים מבצעים במהלך הקורס תרגולים רבים וזאת לצורך זיהוי סוג הפגיעה ויכולת להעניק את הטיפול המיטבי – החייאה, חבישות, קיבועים ועוד. כתוצאה מביצוע הקורס וריענונו יוכלו מדריכי הירי לתפעל מצבי חירום במטווחים ולהעניק עזרה ראשונה באופן המקצועי ביותר. יתרה מכך, הקורס יוכל אף לתרום לתחושת המסוגלות והביטחון העצמי שלהם בעת תפעול האירועים במטווח.
לאורך תפקידו נחשף מדריך הירי למגוון משתתפים וחניכי ירי. חלקם לא שירתו בצבא ולא השתמשו בנשק לעולם ולכן טמונה סכנה בעת השתתפותם בביצוע מטווח ירי. עלול חלילה להיגרם נזק למשתתפים חסרי הניסיון או לסובבים אותם. לעיתים, גם מקצועיותו הרבה של מדריך הירי לא תוכל למנוע אירוע חירום. במצב כזה דרוש טיפול מהיר, חד ומדויק של האירוע. מדריך ירי עובר קורס עזרה ראשונה בדיוק בשביל מקרים מסוג זה.
לסיכום, חשיבותו של קורס העזרה הראשונה למדריכי ירי אינה מוטלת בספק. מתן עזרה ראשונה היא חלק בלתי נפרד מתפקידו של מדריך הירי. קורס העזרה הראשונה למדריכי הירי הינו חלק אינטגרלי בהכשרתו וריענון קורס זה הוא בגדר חובה ומסייע לשמירה על מקצועיות.