מה המילה הראשונה שעולה לכם לראש ברגע שאתם שומעים את המילה ים או בריכה? האופטימים שבינינו יענו אבטיח, גלידה או שלווה. הפסימיים והדאגניים שבינינו יענו סכנה. בין אם אתם אופטימיים או פסימיים הסכנות בים או בבריכה חשופות בפני כולכם., אך כאשר כל אחד הולך לים או לבריכה הוא יודע שיש אדם שאמור לשמור עליו בעת צרה – המציל. תפקידו העיקרי של המציל הוא לדאוג לבטיחות השוהים בבריכה או בים וכמובן לדעת לטפל בהם בעת אירועים מסכני חיים.
בבריכה ובים קיימות סכנות רבות, כגון: טביעה, התייבשות, פציעות ושברים, אוטם בשריר הלב (“התקף לב”), חוסר הכרה, דום לב ועוד, על מנת שהמציל יוכל להתמודד עימן יש עליו לעבור קורס עזרה ראשונה למצילים. ההכשרה בהגשת עזרה ראשונה היא חלק בלתי נפרד מהכשרתו של מציל.
היכולת להעניק עזרה ראשונה למצילים היא יכולת חשובה שיכולה להיות קריטית במקרים רבים. האחריות שמוטלת על כתפיו של המציל בבריכה או בחוף הים היא עצומה. עליו לפקח כי הדברים מנהלים כשורה, ולא פחות חשוב להעניק סיוע במידת הצורך. בראש ובראשונה סיוע פיזי על מנת לסייע למתרחצים שעשויים לטבוע או טובעים, מצד שני גם עזרה רפואית. קורס עזרה ראשונה למצילים מכשיר את אותם אנשים להעניק את הסיוע הרפואי הנדרש. במהלך הקורס נלמדים כל מיני טכניקות שונות שאותן המציל לא מכיר או לא היה מודע אליהן קודם לכן. עם השלמת הקורס ידע המציל כיצד הוא מעניק סיוע רפואי ומה נכון מצידו לעשות.
באחריותו של המציל לתת מענה לכל תרחיש
קורס עזרה ראשונה למצילים היא הכשרה שמקנה למציל כלים שבאמצעותם יוכל להעניק מענה רפואי ראשוני, עד להגעת צוות רפואי מקצועי, במידת הצורך.
במסגרת הקורס המציל לומד על מצבי החירום האפשריים ומתרגל את המענה הרפואי הראשוני כך שיוכל להעניק עזרה ראשונה בעת הצורך. בין תרגולי המענה הרפואי הראשוני – ביצוע החייאה, מתן מענה ראשוני למצבי חירום רפואיים וטיפול בפצוע טראומה (חבישות, קיבועים, קיבוע ללוח גב ועוד).
חשוב אף לציין כי כל אדם המחזיק בתעודת “מציל מוסמך”, מחויב לבצע אחת לשנה רענון עזרה ראשונה על מנת לחדש את תוקף התעודה.
מצילים רבים לא מחזיקים בדעה כי עליהם לרענן את קורס העזרה הראשונה, שכן הם עברו קורס כזה בהכשרתם או שהם בטוחים במקצועיותם.
חשוב להדגיש כי מצבי החירום השונים (טביעה, החייאה, מצבי חירום לבביים, התייבשות ועוד) מתרחשים באופן בלתי צפוי, ובהנחה שהמציל אינו נתקל בהם בתדירות גבוהה – נדרש רענון ותרגול.
נוסף על כך, על המצילים מוטלת האחריות הבלעדית בכל יום לפקח על השטח שעליו הם אחראים – הים או הבריכה. הם נמצאים שם בכדי למנוע כל סיטואציה שבה יכולה להיות סכנה כלשהי. הסכנה הנפוצה ביותר והחמורה מאוד היא מקרה של טביעה.
במידה ואכן יש מצב של טביעה, על המציל למהר אל אותו אדם או מספר אנשים ולבצע את כל מה שהוא למד בפועל, כולל ביצוע של החייאה. במקרים מסוג זה, הטיפול חייב להיות מקצועי ומהיר.
עד להגעת צוות רפואי מקצועי, חייו של הנפגע נמצאים בידיו של המציל. לאור העובדה שלא תמיד יוצא למציל להציל, הן זה הכרחי לבצע רענון עזרה ראשונה למצילים. יש לעשות זאת מדי שנה לשם שמירה על תעודת המציל בתוקף וחשוב מכך לשם מקצועיות המציל והצלת חיי אדם.
סיבה חשובה נוספת לרענון קורס העזרה הראשונה למצילים היא שבשונה מרוב מגישי עזרה ראשונה, המצילים לומדים ונדרשים להפעיל ציוד רפואי הכולל מכשור מציל חיים. הפעלת מכשור זה דורשת רענון ותרגול קבועים במטרה למלא את תפקידו בעת הצורך.
ביצוע הקורס וריענונו יכולים לתרום רבות לביטחון המציל. ביטחון המציל בעצמו, כמו גם ביטחון השוהים בבריכה, תלוי למעשה ביכולתו להעניק עזרה ראשונה בעת הצורך.
לימודי עזרה ראשונה למצילים בהיקף של 8 שעות
במהלך הקורס לומדים המצילים כיצד הם יכולים להעניק סיוע רפואי למתרחצים. הקורס בחלקו עשוי להיות דומה לכל מיני קורסי עזרה ראשונה אחרים שנלמדים בהיקפים משתנים. כל מיני טכניקות סיוע וטיפול שרלוונטיים גם למצילים, וגם לאנשים שעובדים בתחומים אחרים. אך כמובן שבמהלך קורס עזרה ראשונה למצילים לומדים המון דברים שמיועדים למצילים. כיצד מעניקים סיוע רפואי ראשוני לאדם שטבע, ואיך נזהרים שלא להחמיר את המצב. הרי ההתייחסות לאדם שטבע תהיה שונה בהשוואה לאדם שסובל מבעיה רפואית אחרת. עם זאת למצילים צריך להיות הידע הנדרש להתמודדות עם מכות שמש, חבלות פיזיות ועוד רשימה ארוכה של מקרים.
נושא לימוד | הסבר |
יסודות מבנה הגוף + שרשרת הישרדות | רכישת ידע אודות מבנה הגוף והמערכות השונות: מערכת הנשימה,מערכת העצבים ומערכת הלב. |
מבוא לסכמת החייאה + שלבי ההחייאה + הדגמה | נלמד כיצד לבצע החייאה ואיך לגשת לאדם במצוקה, נעבור תרגולים עיונים ונתרגל פרקטיקה, בנוסף נלמד כיצד להשתמש בדפיבריליטור |
החייאת תינוק/ילד | מהי החייאת תינוקות, איך להתמודד עם מצבי חנק, אלרגיות, טביעה ועוד. |
סילוק גוף זר | איך להגיע סיוע לאדם שנחנק בצורה נכונה. |
שימוש בדפיברילטור | היכרות עם המכשיר מציל חיים הזה, מה מטרתו וכיצד להשתמש בו בצורה נכונה. |
מצבי חירום שכיחים (אפילפסיה, טביעה, אסטמה). | נראה כיצד ניתן לטפל במחלות שיכולות להתרחש בחיי היום יום בכל מקום וכיצד אפשר לאבחן אותן ולהגיב להן. |
חבישות, קיבועים, עצירת דימומים | ממה נובעים שטפי דם כיצד לטפל בהם איך חובשים אדם בצורה נכונה ועצירת דימומים במקרה הצורך. |
קורס עזרה ראשונה למצילים דורש אחריות , אנושיות ושמירה על הרוחצים
המצילים הם אוכלוסייה שעובדת באופן שוטף בדינמיקה אישית מול מסת קהל משמעותית. בים, על המצילים לדאוג למספר רב של אנשים. הסכנות האורבות לרוחצים בים רבות ומגוונות. ישנם אנשים אשר שוחים למרחק גדול מדי ומסתכנים בסכנת טביעה.
אחרים עלולים לשחות למקומות בהם יש מערבולות. ישנם כאלו (בעיקר בקיץ) שנעקצים על ידי מדוזה וכאלו שמתייבשים או חוטפים מכת חום. חוסר ריכוז בהשגחה על ילדים קטנים עלולה להסתיים אף היא באסון. גם בבריכה , אנשים חשופים ללא מעט סכנות, כגון: טביעה, מכת חום, דום לב, התייבשות, פציעות ושברים ועוד. וכאמור, המציל אחראי לשמור על בריאותם. עליו לדעת לתפעל כל אירוע ואירוע במקצועיות רבה ולדעת באיזה סדר פעולות לפעול ובאיזה אירוע עליו לטפל קודם (בעת הצורך).
לכן, מצילים יקרים, חשוב שתבינו שלא מדובר רק “בסימון וי” שיש לעשות עבור הסמכה או שמירה על תוקף של תעודת מציל אלא באחריות אמיתית לחיי אדם שנמצאים בידכם. כאשר אתם עושים קורס עזרה ראשונה , תקחו אותו במלוא הרצינות כי אולי יגיע יום בו תתמודדו עם מצב שידרוש מכם לבצע פעולות מצילות חיים.
מה זה רענון מפעילי בריכה?
קורס עזרה ראשונה למצילים הוא קורס שמיועד להכשיר מצילים להעניק סיוע רפואי. אך מה קורה למצילים שעברו את הלימודים והשלימו אותם בהצלחה? יהיה עליהם לזכור תמיד את הדברים שאותם הם למדו. לאנשים שלא לומדים זמן רב ישנה נטייה לשכוח את הדברים שאותם הם למדו לאורך הדרך. רענון מפעילי בריכה הוא קורס קצר יותר בהשוואה לקורס עבור עזרה ראשונה למצילים. מטרת הקורס תהיה לרענן את הידע ולהזכיר כל מיני דברים שהמצילים אולי שכחו עם הזמן. המטרה היא שלכל מציל יהיה את הידע הנדרש והמדויק ביותר להענקת סיוע רפואי.
מתי צריך לעבור קורס עזרה ראשונה למצילים?
כמעט כל מקום אליו תגיעו על מנת לעבוד ידרוש לראות תעודת מגיש עזרה ראשונה. מדובר על תנאי סף שאותו כל מציל אמור לעבור כדי להשיג את ההכשרה הנדרשת עבורו. מצילים שאינם מחזיקים בתעודת עזרה ראשונה או שלא עברו קורס רענון מפעילי בריכה יתקשו למצוא מקום עבודה. זוהי עוד דרישה יחד עם דרישות ההכשרה הבסיסיות שבהן חובה לעמוד. כך שאם אתם לומדים להיות מצילים, חובה לעבור את הקורס הזה. כיום תוכלו למצוא מגוון רחב של מוסדות לימוד המעניקים לימודי עזרה ראשונה למצילים. רק תרשמו למקום שמתאים לכם, ומיד תשיגו את הידע החיוני לכם בתור מצילים ומפעילי בריכה.
למה חשוב שמציל יהיה בקיא בנושא החייאה?
כל אדם שעובר קורס עזרה ראשונה יהיה בקיא במידה כזו או אחרת בנושא החייאה. אך מציל מחויב להיות בקיא בנושא הזה ביתר שאת מכל מיני סיבות. כל אדם שטובע בבריכה או בים יידרש ככל הנראה לפעולת החייאה באופן מסוים. השאיפה היא להחזיר את הדופק, ולהמתין בסבלנות עד לפינוי הרפואי המתאים. בלי להיות בקיאים בפעולות ההחייאה הבסיסיות תמצאו את עצמכם מתקשים להעניק את הסיוע הנדרש. נדגיש כי יכולים להיות מקרים בהם פעולות ההחייאה תהיינה שונות בהשוואה לפעולות ההחייאה המוכרות. חשוב לקבל את הידע על סמך קורס עזרה ראשונה המיועד למצילים, כזה שיכשיר אתכם לעשות פעולות החייאה לאדם שטבע.