facebook

שבץ מוחי – אירוע משנה חיים

שבץ מוחי – אירוע משנה חיים

ארוחת ערב, כולם יושבים סביב השולחן, אוכלים וצוחקים. לפתע, סבא מפסיק לדבר. הוא לא מצליח להגיד מילים ברורות ונראה שונה מאוד. הפרצוף נראה לא סימטרי והגוף נוטה לצד שמאל. מפחיד? מאוד. שבץ יכול להופיע פתאום בכל עת. אירוע מוחי יכול להשאיר נזקים רבים לשנות חייהם של אנשים באופן דרסטי. החדשות הטובות – זיהוי מוקדם יכול ברוב המקרים לאפשר טיפול מציל חיים ואפילו שיפור באיכות החיים לאחר השבץ.

מהו אירוע מוחי?
אירוע מוחי או שבץ (Stroke) מתרחש כאשר יש פגיעה באספקת דם תקינה לאזור כלשהו במוח. כלי דם שונים מספקים אזור שונה במוח ובכך פגיעה באחד מהם תוביל לתפקוד חסר של אותו האזור. לדוגמה, אזור BROCA במוח אחראי על הרכבת מילים ומשפטים. פגיעה בBROCA תוביל לגמגום ולקושי לבטא את המחשבות הפנימיות של האדם, ללא פגיעה בהבנה שלו.

בנוסף, ככל שהכלי הנפגע גדול יותר כך נפח גדול יותר מהמוח נפגע. בהתאם לכך, אירועים מוחיים קטנים מאוד יכולים לא להשאיר אף סימן חיצוני ואירועים גדולים יכולים להגרם במוות. קיימים 2 סוגים עיקריים של אירועים: אירוע איסכמי ואירוע המורגי.

מהו שבץ איסכמי ושבץ המורגי?
שבץ איסכמי, הסוג הנפוץ והשכיח (מעל 80%), הינו אירוע בו כלי דם במוח נחסם, לרוב על ידי קריש דם. החסימה יכולה להיות קבועה או חולפת, כאשר פגיעה חולפת (TIA) לרוב מעידה על סיכון מוגבר לאירוע חסימתי שאינו חולף שעתיד לבוא בקרוב. לכן, סימני שבץ שהופיעו ונעלמו מחייבים בירור בבית חולים בשביל למנוע את האירוע הבא!
שבץ איסכמי ניתן לטיפול בשעות הראשונות לאחר האירוע!
שבץ המורגי, פחות שכיח, קורה כאשר כלי דם מדמם אל רקמת המוח. שבץ המורגי הוא לרוב, אך לא תמיד, חמור משבץ איסכמי והיכולת לטפל בו מוגבלת.
לא ניתן להבדיל בין הסוגים השונים מחוץ לבית החולים, לכן זיהוי מהיר והבאת החולה לבית החולים בזמן סביר היא קריטית.

איך מזהים אירוע מוחי?
אירוע מוחי יכול להסתמן במגוון רחב של סימפטומים, בהתאם לאזור הפגוע במוח. כל סימן נוירולוגי המופיע באופן מיידי דורש בירור והתייחסות. עם זאת, בעת שינוי חריג בהתנהלות אדם סביבכם תוכלו לבצע 3 בדיקות פשוטות אשר יזהו את רוב מקרי השבץ:

1. בקשו מהאדם לחייך אליכם. חיוך תקין הינו חיוך סימטרי. חיוך שאינו סימטרי מדאיג ודורש בירור מיידי.

2. שאלו את האדם שאלות פתוחות. פגיעה פתאומית בהתמצאות וביכולת להרכיב משפטים ומילים מחשידה מאוד לאירוע מוחי.

3. בקשו מהאדם להרים את ידיו כאילו מחזיק מגש פיצה בעיניים עצומות. צניחה של יד אחת ביחס לשנייה היא סימן קלאסי לשבץ.

סימן מדאיג אחד מבין השלושה מצריך בירור רפואי.
קיימות בדיקות נוספות, אך אין טעם ללמוד את כולן. בכל שינוי פתאומי בהתנהגות, בתנועה או בדיבור של אדם יש לפנות מיד לטיפול רפואי.

סרטון משרד הבריאות בעברית

סרטון מעולה באנגלית

סרטון בערבית

אני חושש שזיהיתי אירוע מוחי – מה לעשות?

הגעה למיון במרכז רפואי גדול תוך פחות מ-4 שעות היא קריטית בשביל לתת טיפול חיוני למטופלים הסובלים משבץ. תרופה הממיסה קרישי דם וצנתור מוחי הם טיפולים מיוחדים אשר יכולים לשנות את חייו של אדם וזאת בלבד כאשר הגיעו בחלון זמנים מתאים.
זמן=מוח! טיפול הולם הניתן תוך שעה לעומת תוך 6 שעות מביא לתוצאות שונות.

מה מעלה את הסיכון לאירוע מוחי?

כמו בכל מצב רפואי אחר, קיימים גורמי סיכון הניתנים לשינוי וכאלו שלאו. גיל הוא משמעותי בקביעת הסיכון לאירוע מוחי. בעוד שבגיל המבוגר מדובר בתופעה שכיחה וגורם התמותה השני בשכיחותו בעולם המערבי, בגיל צעיר אירוע מוחי הוא נדיר ודורש בירור רפואי מקיף למציאת מחלות נלוות.
גורמי סיכון שניתנים לשינוי הם קודם כל אורחות חיים. המנעות מעישון, תזונה נכונה ופעילות גופנית מורידים את הסיכוי לפגיעה בכלי דם לאורך חיינו ומומלצים לכל אדם באשר הוא. בנוסף, מחלות כמו סוכרת ויתר לחץ דם קשורות לסיכון לאירוע מוחי באופן הדוק. זיהוי מוקדם ואיזון מיטבי הוא חיוני למניעת אירוע מוחי ותחלואה רבה נוספת.

פרפור פרוזדורים והיצרות עורקי התרדמה הם גורמי סיכון משמעותיים נוספים.
למידע נוסף על מחלות אלו ונוספות ועל שינוי חיובי באורח חיינו אנא פנו לרופא המשפחה. רופא המשפחה ישמח לייעץ על בדיקות, אם יש צורך בהן, ועל פעולות פשוטות בחייכם אשר יטיבו עם בריאותכם.

מה מיוחד במוח לעומת איברים אחרים?

חסימת כלי דם או דימום יכולים להתרחש בכל מקום בגופינו וגם ליצור נזק. אך שני איברים דורשים חמצן וגלוקוז באופן ייחודי ובכמות גבוהה ביחס לשאר – הם המוח והלב. הדם, אשר מספק צרכים אלו של התאים בגוף, חייב להמשיך להעניק חמצן וגלוקוז לתאי המוח והלב כל הזמן. בעוד שרקמת העור תשרוד מספר שעות ללא אספקת דם סדירה, המוח והלב “סופרים את השניות והדקות…”. לאירוע לבבי אנו קוראים “אוטם שריר הלב” או לעתים “התקף לב”.

מעניין לדעת ש…

שבץ הוא גורם התמותה השני בעולם המערבי לאחר מחלות לב (בישראל השלישי בשכיחותו).
בישראל מתרחשים כ-15,000 אירועים מוחיים כל שנה, על פי משרד הבריאות.
אדם אשר חווה אירוע מוחי ראשון הוא בסיכון מוגבר לאירוע חוזר.
סימני השבץ הם לרוב א-סימטריים. לדוגמה – חולשה ביד ורגל ימין אך לא בשמאל, חוסר תחושת טעם בצד שמאל של הלשון – ועוד. תופעה זו קורת מכיוון שמערכת העצבים (בראשה המוח) מחולקת באופן גס לשניים – צידו הימני של המוח אחראי על צידו השמאלי של הגוף ולהפך.

לסיכום
אירוע מוחי הוא אירוע פתאומי אשר טומן בחובו השלכות קשות על חייו של האדם. זיהוי מוקדם ופינוי לבית החולים מאפשר סיכוי להחלמה ולהורדת הנזק העתידי.
ניתן לבצע פעולות בחיינו אשר יפחיתו את הסיכוי לשבץ, בניהן הפסקת עישון, איזון יתר לחץ דם וסוכרת ושמירה על אורח חיים בריא.

קפיצה לתוכן מעניין

בואו ללמוד יותר! הצטרפו לקורסים שלנו ברחבי הארץ: 054-2444533

נשמח לשמוע ממכם
רוצים ללמוד יותר? להזמין סדנא אליכם לבית או להגיע אלינו לכיתות הלימוד ברחבי הארץ?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עזרה ראשונה לרופאי שיניים

קורס עזרה ראשונה לרופאי שיניים הינו חשוב במיוחד שהרי שלל מצבי חירום יכולים לצוץ תוך כדי טיפול שיניים שגרתי. לכן, רופאי שיניים נדרשים לעבור קורסי עזרה ראשונה על בסיס קבוע כדי להחזיק בידע העדכני ביותר.

הקורס אותו עוברים הרופאים מחולק ל2- סוגים, ותלוי האם מדובר ברופא שיניים כירורג המטפל בהרדמה, או רופא מרדים
בלי קשר, או לא:

  1. קורס עזרה ראשונה סטנדרטי.
  2. קורס ACLS.
היכן עוברים את הקורס?

אנו בחברת ניתאי מציעים לכם 2 אפשרויות לנוחותכם:

  • הגעת מדריך עד אליכם למרפאה – חוסכים זמן ונסיעות ומקבלים מחיר משתלם במיוחד לכל צוות המרפאה
    (בהזדמנות זו יוכל המדריך לבדוק שתיק העזרה ראשונה שקיים אצלכם במרפאה עדכני ואין בו ציוד פג
    תוקף).
  • הגעה לקורסים שלנו ברחבי הארץ – יוכל להתאים בעיקר לרופאים ללא צוות רחב העובדים לבד.

מי צריך לעבור?: רופא שיניים, שינניות וסייעות.

מקבלים תעודה?

בהחלט. מוכרת ומאושרת.

מלאו את הטופס לשמיעת פרטים נוספים ללא התחייבות!
Call Now Button
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× איך אפשר לעזור?